Heraklion

Heraklion is de hoofdstad van het eiland. Het ligt vrij centraal aan de kust van de Egeïsche zee, in het noorden van het eiland. De stad wordt ook wel, meer op z’n Grieks, Iraklion genomed.

Je zou het misschien niet verwachten, maar Heraklion is toch een best grote stad, met ongeveer 175.000 inwoners. Echt zo’n provinciale stad, maar wel het centrum van de provincie, of in dit geval van het toeristische eiland Kreta.

Het centrum, dus veel winkels, uitgaansgelegenheden, een haven, en natuurlijk het internationale vliegveld, dat net buiten de stad ligt, maar waar wel de meeste vakantiegangers aankomen, voordat de reis naar de eigenlijk vakantiebestemming verder gaat.

Overigens kan je natuurlijk, vooral als je vanaf één van de andere Griekse eilanden komt, ook met de veerboot in de haven aankomen.

Heraklion is ook een stad met een eigen karakter, maar wordt vaak ook, maar dat is natuurlijk ook een beetje typisch Grieks, als lawaaierig en vuil ervaren.

Maar laat je daar niet door van de wijs brengen. De stad heeft ook enorm mooie en leuke plekjes.

Te doen in Heraklion

Maak maar eens een wandeling langs de zee, en vooral langs de haven. Daar is altijd veel te doen, met natuurlijk veel aankomende en vertrekkende boten, en leuke terrasjes waar het heerlijk is in de Griekse zon.

Kijk ook eens bij de oude Venetiaanse vestingmuren, en meer in het centrum naar de winkelstraten, de gezellig markt en de diverse andere bezienswaardigheden, zoals de Morosini-fontein, de Agios Minas, en de Agios Titos, twee bijzondere kerken, die je de oude kerkelijke cultuur laten zien, die ook weer zo kenmerkend is voor Kreta en Griekenland.

En, ben je in deze stad, dan mag je Knossos natuurlijk absoluut niet missen, dat is immers één van de grootste kenmerken van dit eiland.

Knossos is de oude Minoïsche hoofdstad, en ligt ongeveer vijf kilomter buiten de stad. Het is dus als het ware het oude Heraklion.

Het was lange tijd eigenlijk het middelpunt van de beschaving, en dan praten we over vele duizenden jaren terug in de tijd. Hier heerste koning Minos, en volgens de legende de Minotaurus.

Of je nu voor deze bezienswaardigheden naar de hoofdstad van Kreta komt, wilt gaan winkelen of je onderduiken in het nachtleven, je zult je hier, ondanks het lawaai dus, uitstekend vermaken.

En, mocht je direct van het vliegveld naar je hotel gaan buiten de stad, vergeet dan vooral niet om een excursie te doen naar Heraklion, want daar krijg je geen spijt van!

Advertentie

Shares