Chania

Steden & Dorpen

Kreta is natuurlijk een groot eiland, en er zijn dan ook diverse kleine en grote dorpen, en verschillende steden. Aan de kust, in het binnenland, en de dorpen en steden zijn natuurlijk wat beleving betreft, en wat datgene dat geboden wordt, natuurlijk ook, soms erg, verschillend.

Voordat je een reis boekt naar Kreta, kijk dan ook goed of het dorpje of stadje wel past bij datgene wat je zoekt op Kreta. Niet dat je in een klein dorpje in het binnenland van Kreta terecht komt, terwijl in een gezellig toeristenstadje had willen verblijven aan de kust.

Kreta is overigens in vier departementen verdeeld, en dat kan je als het ware zien als een soort provincies, Chania, Rethymnon, Lassithi, en de regio rond de hoofdstad, Heraklion.

De belangrijkste steden en dorpen

De belangrijkste steden en dorpen, we nemen hier de hoofdstad Heraklion niet op, en de meest toeristische zijn onder andere:

Agios Nikolaos
65 kilometer ten oosten van Heraklion, ligt Agios Nikolaos aan de prachtige golf van Merabello. Deze golf van Merabello moet je absoluut gaan bekijken.

Het centrum is gebouwd rond het meer van Agios Nikolaos, en werd de regio al vroeg bezocht door toeristen.

Wat je ook moet moet gaan bekijken, is de mooie haven, het kleine eilandje Spinalonga, dat met een boot bereikbaar is, de kerk en de fresco’s, en het archeologische museum.

Chania
De tweede stad van Kreta, aan de noordkust. Rond Chania zijn veel mooie stranden, maar ook kloven en bergen. Dat is ook meteen iets dat je moet gaan bekijken, de Samaria kloof.

Chania kent een rijke geschiedenis, en is dan ook één van de oudste steden op Kreta, en dat kan je gedeeltelijk nog zien aan de typische archtectuur, en de vele monumenten uit de overheersing door de Turken, en uit de Venetiaanse periode.

Wat je absoluut moet gaan bekijken, zijn de haven met vuurtoren, het centrum van Chania, de markthal, het Archeologisch museum, het Scheepvaartmuseum bij het Firkas fort, de kerk, de oude Turkse moskee, en de Splantzia.

Chersonissos
Over Chersonissos kunnen we eigenlijk best wel kort zijn, want het is feest en massatoerisme, en als je daar niet aan mee wilt doen, dan moet je hier de vakantie in de meeste maanden niet doorbrengen.

Natuurlijk, voor de groep die daar wel aan mee wil doen, is hier ook van alles te zien en te beleven, zoals bijvoorbeeld Star Beach, een waterpark en discotheek.

Elounda
Elounda ligt ongeveer 7 kilometer van Agios Nikolaos, en bestaat eigenlijk uit vijf kleine dorpen.

Het is een toeristisch gebied, vooral bekend om het landschap, dat inderdaad erg mooi is, maar soms zijn hier wel veel toeristen. Elounda is bovendien de badplaats waar o.a. Griekse politici komen, prinsen uit het Midden Oosten en ga zo maar door.

Buiten al het moois dat je hier kunt bekijken, is het bekijken van al die rijkdom en beroemdheden natuurlijk ook wel eens leuk.

Gouves
Gouves ligt aan de oostkant van Heraklion en is een echte badplaats. Dat wil zeggen dat het soms best wel gezellig druk is, maar niet zo als in andere plaatsen op Kreta.

Mooie stranden, gezellige terrasjes, en diverse mooie dingen om te bekijken. En je kunt natuurlijk ook leuk wandelen over de bouelevard.

Malia
Malia is één van de belangrijkste toeristische plaatsen op Kreta, en dus, althans het toeristische gedeelte, stranden, hotels, restaurants, bars, en cafés.

Het oude Malia, met het oude centrum, ligt aan de andere kant van de straat. Dat is een geheel ander Malia, gezellig, historisch, en met tal van bezienswaardigheden.

Deze oude dorpskern ligt net achter de erg mooie kerk, de Agios Nektarios, en dat moet je zeker eens gaan bewonderen.

Platanias
Platanias ligt aan de kustweg, en is vooral bekend door het erg mooie strand. In de zomermaanden dus vol met toeristen, maar meer dan de moeite waard.

Een bezoekje aan het eiland Agioi Theodoroi, per boot, is dat trouwens ook. Overigens kan je vanaf hier ook per boot naar Santorini, en dat is ook meer dan de moeite waarde.

Rethymnon
Rethymnon is de derde grootste plaats op het eiland. en was al in de oudheid beroemd, en dat kan je nog steeds zien aan de oude stad Palia Poli, die grotendeels op fundamenten is gebouwd uit de Turkse en Venetiaanse tijd.

De oude stad is bijzonder leuk en charmant, de moderne stad is rond dit centrum gebouwd. In de oude stad zie je nog steeds veel kenmerken uit de Ottomaanse periode, en uit de Venetiaanse tijd.

Hier vallen natuurlijk veel oude gebouwen te bezictigen, en enkele vorobeelden zijn de Venetiaanse haven, de vesting Fortezza, de Venetiaanse Loggia, de Pasja Nerazza moskee, en nog veel meer moois.

Sissi
Sissi, een klein dorpje, is compleet anders dan veel omliggende dorpen, want hier kom je geen duizenden toeristen tegen, niet veel bars en dergelijke, maar vooral rust.

Het is de plek om van het authentieke leven op Kreta te komen genieten, en alles wat het leven hier zo mooi maakt.

Wil je echt wat moois zien op Kreta, vergeet dan ook de vele beroemde bezienswaardigheden, en bezoek dit kleine dorpje.

Stalida
Stalida is een levendige badplaats, en dus een toeristische plek, met drukte, en lawaai.

Als je daarvan kunt genieten is het een goed alternatief voor Chersonissos, waarmee het nagenoeg is samengegroeid, maar wat naam betreft wat minder bekend, en dus wellicht ietwat minder duur.

Sitia
Sitia ligt aan de Kretenzische Zee en is ook erg toeristisch, mede dankzij het lange strand.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn oa. Moni Toplou, een klooster uit de 15e eeuw, het fort Kazarma, en de diverse opgravingen uit de Minoïsche tijd.

Advertentie

Shares