Stranden

Stranden

Kreta is een mooi, en vooral groot eiland, maar niet overal liggen er stranden aan de zeekust. Soms ook rotsen en soms is de kust ook minder toegankelijk.

Bovendien moet je de talloze stranden rond het eiland ook wel verdelen in twee soorten stranden. De drukke stranden, die vaak minder mooi zijn, maar toevallig bij de drukke badplaatsen liggen, en stranden die zo mooi zijn, dat je ze gewoon moet bekijken.

De drukke stranden zijn makkelijk te vinden, want die liggen bij de drukke badplaatsen als Agios Nikalaos, Agia Pelagia, Malia en Chersonissos. Daar is het feest, en je gaat er normaliter niet heen omdat het er zo mooi is, of zo rustig is.

Veel toeristen wil ook vaak zeggen meer lawaai, en meer vuil.

Overigens behoren ook enkele andere stranden tot deze groep, bij ietwat minder bekende toeristendorpjes.

Wat ons betreft zijn de mooiste stranden, niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde, de volgende stranden, alhoewel dat grotendeels ook afhankelijk is van persoonlijke smaak.

Elafonisi
Niet alleen een mooi en bijzonder strand, maar ook een bijzonder eilandje voor de kust.

Bijzonder, want de stranden zijn hier niet alleen erg wit, en soms door de schelpen rose gekleurd, maar het water is vanaf het strand tot aan het eilandje Elafonisi niet dieper dan 1,5 meter.

Je kan dus door het water naar het eilandje lopen, maar het strand is hierdoor ook veel beter geschikt voor kinderen.

Het strand ligt ongeveer 75 kilometer van Chania, aan de zuidwestkust van Kreta, en makkelijk bereikbaar met auto en ander vervoer.

Kenmerkend is, dit strand staat in de top 25 van mooiste stranden in Europa.

Chrissi eiland
Chrissi eiland, ten zuiden van het stadje Lerapetra, is eigenlijk het meest zuidelijke puntje van Europa, maar niet alleen daardoor een bijzonder plekje.

Het is een tropisch eiland, met echt witte stranden, en dat steekt in contrast af bij de zee, die hier erg kleurrijk is.

Chrissi eiland kan je met de boot vanuit de haven van Lerapetra bereikbaar, waarbij de overtocht die toch zo’n 16 kilometer bedraagt, een uurtje duurt.

Ook een absolute aanrader!

Vai beach
Vai beach is niet alleen erg mooi, maar meer mensen hebben dit strand al eens op tv gezien, dan dat ze het zelf weten. Het strand werd vroeger gebruikt voor de Bounty-reclame.

En mocht je denken dat hier geen Palmen groeien, jawel hoor, het is zelfs een beschermd natuurgebied.

Een exotisch strand, erg populair, en goed bereikbaar met auto, openbaar vervoer, en per excursie, vanaf de havenplaats Sitia.

Falasarna
Falasarna is een erg lang strand, niet ver van Balos Beach, en van Chania. Een mooi strand, met een prachtig gekleurde zee, en enkele duinen langs het strand.

Het staat bekend als één van de meest kindvriendelijke stranden op Kreta, en je kunt vanaf Chania het strand makkelijk bereiken.

Balos beach
Balos beach, bij de Lagune van Balos, ligt bij Gramvousa.

Het wordt wel gezien als één van de meest mooie stranden van Griekenland, het is makkelijk bereikbaar, maar zomers wel af en toe een beetje druk.

Matala beach
Matala beach ligt tussen de rotsen, waar je nog steeds de grotten kunt zien, waar in de jaren zeventig, en tachtig, de hippies de zomer kwamen doorbrengen.

Tegenwoordig is het nog steeds een prachtig strand, waar ieder jaar een groot festival plaats heeft.

Matala beach ligt ten zuiden van Heraklion, op zo’n 75 kilometer.

Preveli beach
Dit strand, is ook bijzonder mooi, maar dat ligt ook aan de omgeving, met Palmenbos, steile rotswanden, en een riviertje.

Het ligt bij Rethymnon, in het zuiden van Kreta.

Advertentie

Shares